Εκπαιδευτικές Επισκέψεις

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Μόναχο 10 με 14 Απριλίου 2014

Οι μηχανικοί στη Γερμανία

Οι τελειόφοιτοι σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μηχανικών Χίου πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μόναχο. 

Τους σπουδαστές συνόδευαν ο Διευθυντής Δανιήλ Νικόλαος και ο Διοικητής Σκανδάλης Γεώργιος. Στην επίσκεψη συμμετείχαν επίσης και ο Δικηγόρος Ράγκος Γεώργιος (καθηγητής ΑΕΝ/Μ/ΧΙΟΥ) καθώς και ο Α΄ μηχανικός Φαράκλας Κωνσταντίνος.

Σκοπός της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν οι σπουδαστές να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις και εμπειρίες πάνω στο αντικείμενο που σπουδάζουν. Σημαντικός σταθμός της επίσκεψης τους ήταν το τεράστιο εργοστάσιο δίχρονων Ναυτικών Μηχανών της MAN B&W στο Ausburg.

Είχαν την τύχη, επίσης, να επισκεφθούν το μουσείο της BMW, το παλάτι Nymphenburg, το Γερμανικό Μουσείο Επιστήμης & Τεχνολογίας, το στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου, το ζωολογικό κήπο Tierpark Hellabrunn καθώς και να εκκλησιαστούν στον Ιερό Ναό του Σωτήρος Χριστού του Μονάχου.

Η Διοίκηση, το Εκπαιδευτικό προσωπικό, ο Σύλλογος Σπουδαστών καθώς και οι σπουδαστές της ΑΕΝ/Μ/ΧΙΟΥ θα ήθελαν να ευχαριστήσουν εγκάρδια τις παρακάτω Ναυτιλιακές Εταιρείες, για την οικονομική συμβολή τους, με την οποία πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική επίσκεψη, που αποδείχτηκε εξαιρετικά χρήσιμη για την απόκτηση παραστάσεων και γνώσεων: 

 

Anangel Maritime Services Inc., Avin Intearnational S.A., Carras (Hellas) S.A., Chartworld Shipping Corporation, Costammare Shipping Company S.A., Delta Tankers Ltd., Eletson Corporation, Fafalios Shipping S.A., Gaslog LNG Services Ltd., Harbor shipping & Trading S.A., Karapiperis Tugs, Marmaras Navigation, Sun Entereprises Ltd., Tsakos Group, καθώς και τις Εκθέσεις Ποσειδώνια Α.Ε.

Επίσης θα ήθελαν να ευχαριστούν την Ναυτιλιακή Εταιρεία και το Ναυτικό πράκτορα της Hellenic Seaways για την προσφορά δωρεάν μετακίνησης από το λιμάνι του Πειραιά με το πλοίο Ariadne

Οι σπουδαστές επισκέφθηκαν τα ακόλουθα μέρη:

Την πρώτη ημέρα περπάτησαν στην κεντρική πλατεία του Μονάχου Marienplatz και εξερεύνησαν την γύρω περιοχή. Εκεί βρίσκεται ένα από τα χαρακτηριστικότερα κτίρια της Γερμανίας το Δημαρχείο και αρκετά ιστορικά μνημεία.

Την επόμενη μέρα επισκέφθηκαν το μουσείο της BMW, το εργοστάσιο Ναυτικών Μηχανών MAN B&W και το AUGSBURG και το Παλάτι Nymphenburg.

 

 

Εικόνες από το μουσείο της BMW

 

Το Μουσείο BMW προσφέρει μια συναρπαστική παρουσίαση της ιστορίας της BMW. Ο Πύργος του μουσείου έχει ύψος 101 μέτρα και γειτνιάζει με το Ολυμπιακό Χωριό του Μονάχου. Περίπου 125 από τα πιο πολύτιμα και ελκυστικά αυτοκίνητα της μάρκας, μοτοσικλέτες και κινητήρες που εμφανίζονται σε μια επιφάνεια 5000 τετραγωνικών μέτρων. Εκτός από ξενάγηση στους χώρους του μουσείου BMW υπάρχει και έκθεση της Rolls-Royce Motor Cars.

 

Ακολούθησε η πολυπόθητη επίσκεψη στην έδρα της MAN B&W στο AUGSBURG τόσο στο μουσείο όσο στο ίδιο το εργοστάσιο.

 

 

Εικόνα από το μουσείο της MAN B&W

Εικόνα έξω από εργοστάσιο της MAN B&W

Το μουσείο της MAN φιλοξενεί πολλά πρωτότυπα εκθέματα, συμπεριλαμβανομένου και της πρώτης μηχανής του Rudolf Diesel. Οι σπουδαστές είχαν την τύχη να παρακολούθησαν και βιντεοπροβολή.

Η MAN Diesel & Turbo είναι ηγέτης στην παγκόσμια αγορά για μεγάλους κινητήρες Diesel που χρησιμοποιούνται σε πλοία αλλά και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και αποτελεί έναν τους τρεις μεγαλύτερους προμηθευτές των μηχανημάτων turbo.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο εργοστάσιο της MAN B&W, όπου υπήρχε θερμή υποδοχή από δύο «βετεράνους» της εταιρείας. Οι σπουδαστές χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες και είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο τμήμα κατασκευής μηχανών, στην κλίνη δοκιμών, στο τμήμα βοηθητικών μηχανημάτων και υπερπληρωτών καθώς και στην ακαδημία της εταιρείας.

 

Την ίδια ημέρα, το απόγευμα ακολούθησε επίσκεψη στο Παλάτι Nymphenburg.

Το μπαρόκ παλάτι Nymphenburg που ξεκίνησε να κτίζεται το 1675 αποτελούσε τη θερινή κατοικία των βασιλιάδων και Δούκων της Βαυαρίας.

Εικόνα πρόσοψη παλατιού Nymphenburg

Την Τρίτη ημέρα επισκέφθηκαν το Γερμανικό Μουσείο Επιστήμης & Τεχνολογίας του Μονάχου (Deutsches Museum - Masterpieces of Science and Technology) που είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της Γερμανίας. Αυτό διαθέτει μια τεράστια συλλογή που περιλαμβάνει πάνω από 100000 εκθέματα στα πεδία της επιστήμης και της τεχνολογίας, όπως την φυσική, τα μαθηματικά, την βιολογία, την αστρονομία, την νανοτεχνολογία και την βιοτεχνολογία. Έχει 50 διαφορετικές περιοχές εκθεσιακών πεδίων καλύπτοντας 50000 τετραγωνικά μέτρα. Εκεί υπάρχουν εκθέματα όπως ιστιοφόρα, μοντέλα ατόμων και μορίων, ανεμόμυλοι, προσομείωση διαστήματος, ρομπότ, αναπαραγωγή κεραυνού, τηλεσκόπια που κάνουν ζουμ σε αστερισμούς και αμέτρητα άλλα. Επιπλέον, τμήμα του μουσείου αποτελεί και το Κέντρο Κυκλοφορίας (Verkehrszentrum), το οποίο περιλαμβάνει οποιοδήποτε κινούμενο μέσο υπάρχει, από ποδήλατο μέχρι formula 1 και αεροσκάφη. Επίσης, στα ιστορικά εκθέματα του μουσείου συγκαταλέγονται το πρώτο μηχανοκίνητο αεροσκάφος από τους αδελφούς Ράιτ, το U1 υποβρύχιο και ο πρώτος προγραμματιζόμενος υπολογιστής του κόσμου (Conrad Zuse της Z3).

Την τέταρτη μέρα οι σπουδαστές εκκλησιάστηκαν στον Ιερό Ναό του Σωτήρος Χριστού στο Μόναχο (salvatorkirche). Ο ιερός ναός γοτθικού ρυθμού κτίστηκε το 1493, είναι ένα από τα ιστορικά ιδρύματα της βαυαρικής πρωτεύουσας και παραχωρήθηκε το 1829 από τον Βασιλιά Δουδοβίκο Α΄ στην Ελληνική Κοινώτητας. Αποτελεί την πρώτη ελληνο-ορθόδοξη εκκλησία της Γερμανίας.

Ακολούθησε επίσκεψη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου (Dachau) που  ήταν το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Ναζιστικής Γερμανίας που δημιούργησε η Γκεστάπο, μετά την άνοδο στην εξουσία του Αδόλφου Χίτλερ, το 1933. Στο στρατόπεδο αυτό οι Ναζιστές συγκέντρωναν και βασάνιζαν, αρχικά τους αντιστασιακούς Γερμανούς και αργότερα αιχμαλώτους κάθε ηλικίας, κυρίως Εβραίους και διάφορες άλλες πληθυσμιακές ομάδες ή μειονότητες από τις χώρες που καταλάμβαναν.

 

Η εκπαιδευτική επίσκεψη έκλεισε με επίσκεψη στον ζωολογικό κήπο: Tierpark Hellabrunn

Περισσότερες Φωτογραφίες Εδώ!!!

Πληροφορίες για τα αξιοθέατα

Πλατεία:                      https://marienplatz.de  

Μουσείο Τεχνολογίας: https://www.deutsches-museum.de

Μουσείο BMW:          https://www.bmw-welt.com/en/          

Μουσείο MAN:          https://www.corporate.man.eu/en/company/history/museums/Museums.html

Εταιρεία MAN B&W:            https://www.mandieselturbo.com/

Ιερός Ναός Σωτήρος Χριστού: https://voreasmagazin.blogspot.gr/2012/09/salvatorkirche-h.html

Ζωολογικό Πάρκο:     https://www.tierpark-hellabrunn.de/munich-zoo.html?L=1